10 نکته مهم درباره LED که باید بدانید!
بدون شک در صنعت روشنایی و نورپردازی ، بیشترین بحث و جدل ها برسر LED است. چه چیزی LED را تا این حد جذاب میکند؟
تکنولوژی ال ای دی در حال توسعه با سرعت بالاست و کاربردهای بسیار زیادی دارد. به این دلیل که دیودهای نوری سریع روشن میشوند. در محیط های سرد مانند فریزرهای بزرگ و سردخانه ها از محبوبیت بالایی برخور دارند (انواع لامپ های التهابی در محیط های سرد زمان بسیار زیادی مصرف می کنند تا به حداکثر نور خودشان برسند).
همچنین عمر بالای LED آن ها را به کالای محبوب برای محیط هایی با دسترسی سخت مانند سیلوها، برج های مخابراتی، و دودکش های بلند تبدیل میکند. این درحالی است که ابعاد کوچک آن ها از نکات مفید ال ای دی محسوب میشود.
از کاربردهای دیگر ال ای دی میتوان به نورهای هشداری، چراغ های سقفی ، پروژکتورهای روشنایی و نورافکن ها به عنوان جایگزینی مناسب برای منابع نوری قدیمی اشاره کرد.
در شرکت آذرطیف میکوشیم محصولات روشنایی و نورپردازی با استفاده از انواع تکنولوژی LED ، COB ، SMD و ماژول های ال ای دی به همراه درایورهای باکیفیت بالا برای عرضه به شما مشتریان محترم تولید کنیم.
در این مقاله سعی شده است 10 نکته در مورد تکنولوژی و محصولات ال ای دی را که برای اطلاع از اصول اولیه و چالشهای مربوط به آن ضروری است به شما عزیزان عرضه نماییم.
۱- ال ای دی در حال انقلابی در دنیای نور است
دیود ساطع کننده نور (Light Emitting Diode) یک قطعه الکترونیکی است که با عبور جریان برق مستقیم از یک نیمه رسانا نور تولید میکند. در صورت استفاده از مواد خاص نیمه رسانا یک دیود قادر به تولید نور در بازه نامرئی میباشد.
درانواع مختلف ال ای دی (به جز ال ای دی رنگی ) روی چیپ نیمه رسانا از یک لایه فسفر استفاده میشود تا نور خروجی سفید باشد. استفاده از فسفر به دلیل صرفه اقتصادی و سهولت تولید میباشد همچنین میتوان با استفاده از تغییر در فسفر انواع نورهای سرد و گرم تولید کرد.
ال ای دی یک اختراع جدید نمیباشد بلکه سال های طولانی برای انواع بردهای الکتریکی ( معمولا به عنوان سیگنال روشن/خاموش) از آن استفاده میشده است. اما در دههی گذشته ال ای دی توان بالا ( High Power LED) به بازار صنعت وارد شد. مطالعات جهانی پیش بینی میکنند تا سال 2020 بیش از نیمی از محصولات روشنایی را تشکیل دهند.
بازده روشنایی مورد انتظار تا آن زمان در حدود 200 لومن بر وات ( Lm/W) میباشد. در حال حاضر بازده ال ای دی موجود به 160 لومن بر وات می رسد.
۲- بازده محصولات روشنایی از تمامی تولیدات سنتی بالاتر است
یکی از مزایای بیشمار ال ای دی این است که نور تولید شده بر خلاف محصولات التهابی در یک جهت خارج میشود . این مهم باعث جلوگیری از اتلاف بسیاری از نور تولید شده میشود.
در انواع محصولات التهابی باید از انواع مناسب لنز و رفلکتور استفاده کرد تا از هدر رفتن نور جلوگیری کرد در حالیکه در LED به صورت ذاتی در یک جهت خارج میشود و هدر رفتن انرژی به صورت چشمگیری کاهش مییابد.
۳- محصولات ال ای دی عمر طولانیتری و هزینه تعویض و نگهداری پایین تری دارند.
علاوه بر بالا بودن عمر، با توجه به اینکه محصولات ال ای دی، قطعاتی مانند فیلمان ندارند ، آسیب پذیری آنها بر اثر ضربه نیز کمتر است.
بر اساس استاندارد L70 (زمانی که طول میکشد تا محصول به 70 درصد خروجی نور اولیه برسد) عمر این محصولات در حدود 50.000 ساعت میباشد که در این مدت محصولات سنتی نیاز به حداقل 2 الی 5 بار تعویض دارند.
۴- عمر محصولات ال ای دی به صورت مستقیم با دمای داخل دیود ارتباط دارد.
بالا رفتن دما در داخل چیپ به مرور زمان باعث کاهش نور خروجی و همچنین کاهش کیفیت فسفر میشود.
برای جلوگیری از بالا رفتن دما توجه به دو نکته ضروری است :
۱) استفاده از پرههای دفع حرارت مناسب در اصطلاح هیت سینک (Heat sink) با وزن مناسب برای ایجاد دفع حرارت.
۲) جلوگیری از بالا رفتن جریان در داخل چیپ با به کارگیری درایور مناسب که دارای ثابت کننده جریان باشد.
۵- در نظر گرفتن ضریب حفظ نور برای طراحی مناسب و جلوگیری از کمبود نور در آینده
با توجه به مباحث مطرح شده استاندارد L70 برای جلوگیری از کمبود نور بعد از 50.000 ساعت استفاده از کالا در نظر گرفتن ضریب حفظ نور لامپ ( LLMF: LAMP LUMEN Maintenance Factor) از اهمیت بالایی برخوردار است. به این صورت که اگر ضریب 0.7 استفاده میشود در طراحی اولیه باید محصولی با 43% توان بالاتر استفاده کرد. (1/0.7=1.43)
۶- چراغ و پنل های ال ای دی در تمامی طول موجها و دمای رنگها قابل تولید هستند.
از مزیتهای محصولات تولید شده با تکنولوژی LED، امکان آنها در طول موجهای خاص برای روشنایی فضاهای مختلف است. بر خلاف انواع لامپهای التهابی و فلورسنت که نور تولید شده از آنها تمامی طول موجها را شامل میشوند.
در حالی که برای تولید نورهای رنگی در دیگر محصولات باید در دیگر محصولات باید از فیلترهایی استفاده شود که باعث جذب مقداری از نور میشود. ال ای دی ها تولید نور مورد نیاز بدون فیلتر را دارد.
همچنین امکان نورهای خاص مانند فرابنفش و فروسرخ نیز وجود دارد.
۷- شاخص رنگی (CRI) ال ای دی ها تابعی از طول موج انهاست
با توجه به نیاز، معیار CRI گاهی فاکتور مهمی از کالا به حساب میآید. با توجه به اینکه در بعضی محیط های کاری نیاز به تشخیص رنگ الزامی است ، با استفاده از محصولات ال ای دی میتوان به شاخص رنگ بالای 80 دست پیدا کرد.
۸- با استفاده از ال ای دی میتوان به ایدههای نورپردازی جدید جامهی عمل پوشاند !
با استفاده از توانایی کنترل نور دو دسته از ایده های جذاب قابل اجرا هستند:
1) تغییر دمای نور با توجه به کاربری محیط (گاهی نیاز به نور سرد و گاهی برعکس)
2) پروژههای هفت رنگ با استفاده از کنترل رنگهای قرمز، سبز و آبی.
۹- درایور: کروز کنترل ال ای دی !
بدون درایور مناسب دمای کالا بالا خواهد رفت و نور ناپایدار خواهد بود.
از مهمترین بخشهای تعیین کننده عمر کالای ال ای دی درایور آنهاست. با توجه به اینکه اگر درایور چیپ ال ای دی را به صورت مناسب تغذیه نکند (از نظر ولتاژ و جریان)، عمر محصول به شدت کاهش خواهد یافت (وظیفه درایور تبدیل جریان متناوب [AC] به جریان مستقیم [DC] با ولتاژ و جریان مشخص است).
۱۰- مجموع هزینههای برق ، نصب و نگهداری LED از بقیه محصولات کمتر است
این موضوع LED را جایگزین بسیار مناسبی برای انواع محصولات بخار سدیم، بخار جیوه، کم مصرف، فلورسنت، هالوژن و… میکند.
توجه به این نکته ضروری است زیرا هزینه اولیه محصولات LED در مقابل بقیه محصولات بیشتر است اما در بازهی یک الی دو ساله هزینه کالا جایگزین میشود. یعنی میتوان با دید سرمایه گذاری، حتی محصولات سالم را با محصولات LED جایگزین کرد و بعد از مدتی به سود رسید.
شما بازدیدکنندگان محترم می توانید جهت مشاهده محصولات ال ای دی صنایع روشنایی آذرطیف بر روی لینک آبی رنگ کلیک نمایید.
نسخه PDF ده نکته مهم درمورد ال ای دی که باید بدانید
دانلود نسخه PDF مقاله 10 نکته که باید در مورد LED بدانید