چراغ ضد انفجار چیست؟
چراغ ضد انفجار چیست؟
هدف از پیدایش چراغ های ضدانفجار، روشنایی محیط هایی است که در معرض خطر انفجار و آتش سوزی می باشند و نیاز به ایمنی بسیار بالایی دارند. منظور از چراغ های ضدانفجار چراغ هایی هستند که خطر انفجار را کاهش می دهند و نه چراغ هایی که در برابر انفجار مقاوم باشند!
موارد مصرف چراغ های ضد انفجار چیست؟
چراغ های ضد انفجار در تمامی محیط هایی که در معرض انتشار گازها و بخارهای قابل اشتعال هستند استفاده می گردد که از مهمترین این فضاها می توان به تاسیسات نفت و گاز، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، کارخانه های مواد شمیایی، رنگ سازی و به طور کلی تمامی محل های حساس که نیاز به ایمنی بالا دارند نام برد.
تفاوت چراغ های ضدانفجار با سایر چراغ ها در چیست؟
در قدیم تفاوت اصلی چراغ های ضدانفجار با چراغ های معمولی در بدنه آنها بود، ولی در حال حاضر تفاوت اصلی آنها در تکنولوژی نور آن می باشد.
در گذشته که نور و روشنایی از تکنولوژی های قدیمی همانند لامپ های تخلیه گازی و لامپ های القایی بهره می برد، چراغ های ضدانفجار به گونه ای ساخته می شدند که در برابر گازها و بخارهای مشتعل غیرقابل نفوذ بود. همچنین می بایست در برابر شکستن مقاوم می بود، چرا که در هر دو صورت گاز به داخل چراغ نفوذ می کرد و با اولین جرقه انفجار و آتش سوزی صورت می گرفت.
اشکال اساسی این مدل از چراغ های ضدانجار این بود که هزینه ساخت چراغ را به میزان قابل توجهی – تا حدود سه برابر – بالا می برد، از دیگر مشکلات این چراغ ها وزن بسیار بالا و سنگینی آن ها بود که در محل نصب محدودیت هایی را ایجاد می کرد، اما با ظهور تکنولوژی LED تعاریف چراغ های ضد انفجار نیز تغییر یافت.
به طور واضح تر می توان گفت در تجهیزات روشنایی جدید که ساختار الکترونیکی دارند مانند کلیه پروژکتورهای ال ای دی، هنگام راه اندازی و حین کارکرد جرقه و تخلیه ناگهانی جریان نخواهیم داشت. از طرفی با جریان های بسیار پایین روبرو هستیم. حال با توجه به این دلایل می توان گفت که در صورت استفاده از تکنولوژی های نوین نور با رعایت استانداردها که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت، ضرورتی به استفاده از بدنه های سنگین و پرهزینه نمی باشد.
برای توضیح بیشتر می توان گفت که چراغ های ال ای دی با رعایت استانداردها می توانند به چراغ های ضد انفجار تبدیل شوند. با این تفاوت که قیمت بسیار مناسب تر و تنوع بسیار بالاتری دارند و همچنین ایمن تر می باشند.
استاندارد مورد نیاز چراغ ضد انفجار ال ای دی
در چراغ های ضد انفجار ال ای دی رعایت استاندارد های زیر الزامی می باشد:
- استفاده از ولتاژ مستقیم یا متناوب 12 یا 24 ولت AC/DC
- استفاده از درایورهای ایزوله با استاندارد مقاوت محیطی IP68 که تمامی قطعات الکترونیکی آن در خلا و به دور از اکسیژن می باشند.
- استفاده از هیت سینک آلومینیومی و متناسب جهت جلوگیری از داغ شدن چراغ
- استفاده از کانکتور ها و اتصالات استاندارد جهت جلوگیری از هر گونه جرقه احتمالی
چراغ های ال ای دی فوق الذکر با استاندارد های ذکر شده قابلیت جایگزینی با چراغ های ضد انفجار قدیمی را دارند. بدیهی است که هر مجموعه ای با توجه به حساسیت ها و استانداردهای ایمنی محیط خود می تواند این چراغ ها را بررسی و در صورت انطباق با استانداردهای خود تایید نماید.
ویژگی های چراغ ضد انفجار ال ای دی
در پایان این مطلب به بیان ویژگی های چراغ های ضد انفجار ال ای دی در مقایسه با چراغ های ضد انفجار قدیمی خواهیم پرداخت.
- ایمنی بیشتر و تولید گرمای کمتر به دلیل استفاده از جریان های بسیار پایین
- کاهش هزینه های انتقال نیرو مانند سیم و کابل به دلیل استفاده از جریان های بسیار پایین
- وزن سبک تر و انعطاف پذیری بیشتر جهت حمل، نصب و استفاده
- قیمت مقرون به صرفه به دلیل عدم استفاده از متریال بسیار سنگین
- سازگاری با محیط زیست و بهداشت نور بالا به دلیل عدم تولید پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز
- طول عمر بسیار بالاتر پروژکتورهای ضدانفجار ال ای دی نسبت به چراغ های بخار جیوه و بخار سدیم
- کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری به علت استفاده از تکنولوژی نور
- راندمان بالا. مصرف برق بسیار کمتر و نور دهی بیشتر
- روشن شدن آنی. عدم تاخیر زمانی هنگام راه اندازی اولیه