شاخص تفکیک رنگ (CRI) چیست؟
CRI چیست؟ شاخص تفکیک رنگ (Color Rendering Index) که به اختصار CRI نامیده میشود، مولفهای است که برای بیان کیفیت نور تولیدی منابع روشنایی و نورپردازی به کار برده میشود. در این مقاله به صورت کوتاه بیان میشود که عدد CRI نشانگر چه موضوعی است و توجه به آن چه اهمیتی دارد.
نور خورشید به عنوان مهم ترین منبع روشنایی انسانها به شمار میرود. این نور دارای طیف نوری کامل است، از این رو بهترین و طبیعی ترین حالت دید را برای انسان فراهم میکند؛ بنابراین نمود رنگ اشیاء زیر نور منتشر شده از خورشید، به عنوان مبنا و پایه در نظر گرفته میشود. حال هرچه کیفیت رنگ های اشیاء زیر نور مصنوعی لامپ، چراغ، پروژکتور و یا هر محصول روشنایی دیگری به نمود رنگی زیر نور خورشید نزدیکتر باشد، CRI اختصاص یافته به آن بالاتر است. شاخص تفکیک رنگ بین صفر تا صد تعریف میشود، به نوعی که بهترین CRI (نمره صد) متعلق به خورشید است و بدترین نمره (نمره صفر) نوری است که عملا در آن تشخیص رنگ ناممکن است.
نکته ی حائز اهمیت این است که بدانیم CRI به رنگ نوری که منبع نور تولید میکند ارتباطی ندارد. اطلاعات مربوط به این موضوع را شاخص CCT (Correlated Color Temperature) یا همان دمای رنگ بیان میکند. به طور مثال ممکن است لامپ رشته ای با رنگ گرم (2700 کلوین) وجود داشته باشد با CRI 95 و لامپ کم مصرفی با رنگ سرد (6500 کلوین) و CRI 75. پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه، مقاله دمای رنگ چیست را مطالعه کنید.
چرا توجه به CRI مهم است؟
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، شاخص تفکیک رنگ منابع نوری در نحوه نمایش اجسام تاثیر بسزایی دارد. از این رو بسیاری از فروشگاهها مانند فروشگاه های پوشاک، جواهر فروشی ها و …. که برای فروش بیشتر محصولاتشان نیازمندند که محصولاتشان به خوبی دیده شود باید هنگام انتخاب منابع نورپردازی، چراغ ها و پروژکتورهای روشنایی فروشگاهشان توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشند.